• De meest gehoorde bezwaren bij het opruimen van je kledingkast

  Geplaatst op januari 19, 2018 door in Gerust Geregeld

  IMG_3082

   

   

  Vaak begin ik met clienten die gaan verhuizen met het opruimen en uitzoeken van de kleding. De kledingkast is een plek waar bijna iedereen van zegt dat ze teveel kleding hebben en dat ze veel stukken niet meer passen of uit de mode vinden. Maar dat het zo moeilijk is om goed op te ruimen.

   

   

  De meest gehoorde bezwaren bij het opruimen van de kledingkasten:

  1. Ik heb zoveel dat ik niet weet waar ik moet beginnen
  2. Wat moet ik doen met kleding die ik niet meer wil houden?
  3. Ik vind het zonde om weg te gooien, ook al draag ik het niet meer
  4. Ik wordt al moe als ik er aan denk om daar aan te moeten beginnen
  5. Mijn maat is veranderd en mijn oude kleding hangt nog in de kast, zal ik dat niet bewaren?
  6. Wat doe ik met mooie en waardevolle kleding die ik niet meer draag?
  7. Mijn oude stijl past niet meer bij me maar ik weet ook niet wat nu wel bij me past.
  8. Ik weet niet goed wat ik nog nodig heb.

   

  Nu gelden er voor iedereen andere basisprincipes die bepalen welke kleding bewaard moet blijven en wat weg kan.

   

  Basisprincipes voor je kledingkast

  1. persoonlijke stijl en smaak
  2. leeftijd en fysieke omstandigheden
  3. werk en sociale verplichtingen
  4. dagelijkse bezigheden

   

  Capsule Wardrobe of Project 333

  Online kan je veel informatie vinden over garderobes opruimen en onderhouden.
  Eén van de hits momenteel is de Capsule Wardrobe. Een systeem waarbij je per seizoen niet meer dan 33 items in je kast laat liggen, inclusief jassen, schoenen en accessoires, exclusief sportkleding, ondergoed en nachtgoed.
  De overtollige kleding en kleding voor andere seizoenen, kan je wel bewaren maar berg je ergens op, waar je er niet bij kunt.
  Per seizoen evalueer je alles en wissel je eventueel kleding.
  Een leuke uitdaging voor wie voor meer eenvoud wil gaan, want met een goed uitgekiende garderobe kan je toch nog ongelofelijk veel combinaties maken. De online voorbeelden zijn leuk en inspirerend om eens te bekijken.
  Voor de meeste mensen is zo’n systeem niet nodig of haalbaar en kan ook op eigen goed gevoel een fijne en draagbare garderobe samengesteld worden die ontdaan is van alle overbodige stukken.
  Van alle opruim klussen vind ik niets leuker dan samen de kledingkasten op orde te brengen.
  Als je dit alleen wilt doen is het nemen van beslissingen best lastig. Je verzand snel in veel en lang kleding passen, fantaseren of onrealistische beoordelingen van kledingstukken en het is écht een gedoe om te bepalen wat je zult doen met de oude kleding. 
   
  Daarom is het zo goed om samen te doen, met een professional of met een vriend of vriendin. Zolang je de doelen van je opruimsessie maar helder maakt van te voren. Je beslist makkelijker en het is handiger om van te voren al even te bedenken wat de mogelijke bestemmingen kunnen zijn.
   

   

  De 3 belangrijkste doelen bij het opruimen van je kledingkast:
  (stel vooral zelf je eigen doelen lijstje samen)

  1. Alle kleding in mijn kast vind ik leuk en past goed
  2. Ik heb geen overbodige kleding in mijn kasten
  3. Ik heb niet meer kleding dan er in mijn kasten past
   
  Volgende keer post ik hier 
  • een uitgebreide ‘beslis-lijst’ die je dagelijks kunt raadplegen en gebruiken bij het onderhouden van je garderobe.
  • een lijst van alle plekken waar je terecht kunt met je oude (maar nog goede) en ook kapotte kleding!